Из любовта

Епистоларната любов

Епистоларната любов

С какво друго, ако не с думи, може най-добре да изрази чувствата си един писател? В архивите са запазени много интересни любовни послания на български литературни творци към обекти на техните чувства.

Посветено на...

Посветено на...

Някои влюбени писатели посвещават на музите си свои произведения - понякога най-сериозно (като Пейо Яворов на Лора Каравелова), друг път повече на шега (като Христо Смирненски на своите съученички).

Двойки интелектуалци

Двойки интелектуалци

Не само Холивуд има своите звездни двойки, такива има и в българската литература. Още не се знае със сигурност кой е водещият принцип в любовта – дали „противоположностите се привличат“, или „което си прилича, се привлича“, но е факт, че нещо сближава някои български интелектуалци в любовни тандеми.

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Пенчо Славейков намира своята вярна спътница в живота, своята истинска опора и допълваща половинка в лицето на Мара Белчева.

Музите на Яворов

Музите на Яворов

Едва ли има човек, който не е чувал за чистата трагична любов на Пейо Яворов с 15-годишната Мина Тодорова или за драматичните му опустошителни отношения със съпругата му Лора Каравелова, довели до смъртта и на двамата.

Боян Пенев и Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна

Боян Пенев и Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна

След неуспешната връзка с Пейо Яворов през 1908 г. Дора Габе се омъжва за един от най-ерудираните интелектуалци на България – Боян Пенев.

Христо Смирненски

Христо Смирненски

Първото младежко любовно увлечение на Христо Смирненски е Пенка Михайлова, която той нарича Лорелай (по героинята на Хайне) и ѝ посвещава няколко стихотворения.

Елин Пелин

Елин Пелин

През целия си живот Елин Пелин охранява личното си пространство, тъй като вярва, че „[o]нзи, който уважава себе си, не трябва да доверява на публиката интимните си чувства“.

Асен Разцветников

Асен Разцветников

Асен Разцветников имал славата на саможив човек, бягащ от семейно обвързване и любовни драми. Не всички дами обаче се примирявали с неговата самотност, някои били решени да го спечелят на всяка цена.

Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

През 1922 г. Фани Попова завършва полукласическия отдел на Първа девическа гимназия и е приета да следва философия в Софийския университет. Но току-що омъжена през есента на същата година, тя избира да замине със съпруга си за Мюнхен.

Никола Вапцаров

Никола Вапцаров

Ранните ученически влюбвания на Никола Вапцаров са нелеки: първата му любов, ученичката от Разложката гимназия Делка, умира много млада, а втората – съученичката му Кина Рупова, не отвръща на чувствата му.

Приятелства

Приятелства

Говорейки за пътищата на писателите из любовта, не може да не споменем и крепките искрени приятелства, които ги свързват, а понякога и разделят.

Книги с автограф

Книги с автограф

Подаряването на книги с автограф между писатели също е знак за близост между тях, а съдържанието на написаното понякога разказва много за отношенията помежду им.

Писателите на маса

Писателите на маса

Може понякога да си представяме писателите като самотни, тихи и съзерцателни личности, но истината е, че много от тях са страстни гуляйджии.

Писателски майки

Писателски майки

Няма нужда да се обяснява колко важна е за всеки Майката – всички го знаем, но не всички можем да го изразим в думи, както го правят писателите.

Програма

Проектът е разработен в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Проект

Смесна китка от български литературни факти“ представя малко познати факти и документи от жизнения и творчески път на български писатели.