Навици, възгледи, хобита

Запленени от Вагнер

Запленени от Вагнер

Между 1922 и 1925 г. Фани и Чавдар Мутафови живеят и учат в Мюнхен. Жадно следят културните събития в града, а особена страст им става музиката на Рихард Вагнер.

Стъкленце на водопада

Стъкленце на водопада

Каква по-приятна отмора за туриста от малко ракийка! Когато Вазов и двамата му другари достигат Костенецкия водопад, единият от тях (М.) намира „сладострастно наслаждение“, което Вазов описва така:

Какво си носел Вазов на разходки

Какво си носел Вазов на разходки

Всеизвестна е любовта на Иван Вазов към природата, страстта му към разходките, ненадминати са пътеписите му. Но кой би предположил, че предпазливият писател понякога носел със себе си и не какво да е, а револвер!

Живот, основан на „свободата, взаимната помощ и любовта“

Живот, основан на „свободата, взаимната помощ и любовта“

Късните възгледи на Лев Николаевич Толстой и преди всичко „божествената идея за хуманно, любовно отнасяне към всичко живо – към хора и животни“ повлияват на много български интелектуалци.

„Вегетарианец – и то какъв!“

„Вегетарианец – и то какъв!“

През есента на 1905 г. Николай Лилиев учи литература в Лозанския университет в Швейцария и се сприятелява с Христо Досев, който общувал с руски емигранти толстоисти.

„Първата ми жирафа“

„Първата ми жирафа“

През 60-те години на XX век Валери Петров посещава по покана на ЮНЕСКО няколко африкански страни. В своя „Африкански бележник“ той пише:

Програма

Проектът е разработен в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Проект

Смесна китка от български литературни факти“ представя малко познати факти и документи от жизнения и творчески път на български писатели.