Из любовта

Музите на Яворов

Музите на Яворов

Едва ли има човек, който не е чувал за чистата трагична любов на Пейо Яворов с 15-годишната Мина Тодорова или за драматичните му опустошителни отношения със съпругата му Лора Каравелова, довели до смъртта и на двамата.

Но не толкова популярно е страстното му увлечение към Дора Габе от 1905 г. Нейната съквартирантка, поетесата Екатерина Ненчева, занася на Яворов (по това време директор на Националната библиотека и вече утвърден лирик) тетрадка със стихове на Дора и той се влюбва както в творбите, така и в авторката им. Въпреки че връзката между двамата е сложна и неосъществена, някои изследователи обвързват първата стихосбирка на Дора Габе „Теменуги“ (1908) с едноименното Яворово стихотворение.

Програма

Проектът е разработен в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Проект

Смесна китка от български литературни факти“ представя малко познати факти и документи от жизнения и творчески път на български писатели.