Навици, възгледи, хобита

Кукуригу – кудкудяк

Кукуригу – кудкудяк

Когато става въпрос за необичайни хобита на български писатели, не можем да не споменем увлечението на Борю Зевзека по птицевъдството.

Хумористът Борис Руменов (по-известен с псевдонима си Борю Зевзека) отглежда породисти кокошки, с които печели множество конкурси, но развива и сериозна организационна и популяризаторска дейност в областта на птицевъдството в България. Той е един от създателите на Балканския птицевъден съюз, на Софийското птицевъдно дружество „Птица“, на Българския птицевъден съюз и на Българската птицевъдна кооперативна централа. Редактира в. „Кооперативно птицевъдство“ и рубриката „Птицевъдство“ на в. „Заря“. Води курсове по птицевъдство в цялата страна. Автор е на съчиненията „Кои полезни кокошки трябва да отглеждаме“ (1930) и „Евтини и хигиенични курници“ (1931).

В характерния си игрови стил той пренася хобито си и върху творчеството си – създадените и редактирани от него рубрики във вестниците „Утро“ и „Дневник“ се наричат „Кукуригу“ и „Кудкудяк“.

Програма

Проектът е разработен в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), финансирана от Министерството на образованието и науката.

Проект

Смесна китка от български литературни факти“ представя малко познати факти и документи от жизнения и творчески път на български писатели.